Projecte Turístic de Montferri

 

SantuariPobleRiu Gaia

 

Estrella 8 puntesCampanar

 

El municipi de Montferri s’ha dedicat tradicionalment a l’agricultura i la ramaderia, com la majoria de pobles de la comarca de l’Alt Camp. El poble està situat en una ondulació del terreny entre els camps de vinya que s’obren cap al riu Gaià, i la serralada del Montmell amb la Tossa Grossa a l’esquena, i ha conservat la tipologia compacta, típica dels pobles mediterranis, així com la seva identitat. 

 

El turisme rural i de proximitat ha experimentat un creixement a tota Catalunya, i els pobles que han sabut mantenir la seva bellesa paisatgística com Montferri, són una destinació cada vegada més demandada pels visitants. És una destinació ideal per fer una excursió d’un dia, de descoberta de país o  com a complement de les vacances a la Costa Daurada. I també per aquells que cerquen un espai tranquil per passar uns dies, on gaudir amb la família i amics de la tranquil·litat, del patrimoni arquitectònic i cultural que ofereix el nostre poble.

Per tot això, l’ajuntament amb la col·laboració de tots els montferriencs i montferrienques, ha impulsat un projecte turístic en què estan implicats tots els actius del municipi: l’entorn natural, la història, el patrimoni arquitectònic, els productors locals, i la joia arquitectònica del geni modernista Josep Mª Jujol, col·laborador de Gaudí: el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.

 

Aquest projecte de dinamització econòmica local a partir dels valors del municipi, és una  línia estratègica de desenvolupament per l’ajuntament, i es basa en el turisme sostenible, l’economia circular, el producte local de qualitat, i la vivència turística “slow”.

Alguns d’aquests elements són l’entorn del riu Gaià, catalogat com Espai d’Interès Natural, de gran bellesa i riquesa en biodiversitat. El Gaià va ser frontera natural de la Marca Hispànica entre sarraïns i cristians, i el seu curs conté la concentració més gran de fortificacions medievals de Catalunya. Un exemple és la Torre del Moro o torre de Montferri, un altre dels atractius patrimonials del municipi. A més, des de l’edat mitjana es van situar a la seva llera dos molins fariners i un draper, algun d’ells en un bon estat de conservació.

Retallat contra l’horitzó, en un petit turó elevat sobre el poble es troba el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat. Es pot fer la visita autònoma, o una visita guiada més completa per conèixer en profunditat els seus secrets, i que inclou també la descoberta de la vila closa, l’església de St. Bartomeu, el Santuari de la Mare de Déu de Montferri, i tast final amb un dels productors locals: Caves Vives Ambròs, Cervesa artesana Les Clandestines, o Mel entre Flors. Aquests són tres dels projectes de productors locals que podeu conèixer a Montferri. 

Per tot això, s’està treballant en un Pla Director: la peça central és el Santuari de la Mare de Déu què exerceix el principal pol d’atracció turística, i articula tots els altres recursos del municipi: naturals, patrimonials, comercials, productius, culturals i identitaris de Montferri.

Us convidem a descobrir el nostre municipi, retrobar la calma en una destinació no massificada i amb una oferta variada: excursionisme en espais naturals de muntanya, de vinya, d’aigua, història, cultura, patrimoni arquitectònic, i les persones al centre de tot. 

En família, amb amics, sols o en parella, sigueu d’on sigueu, tingueu l’edat que tingueu, a Montferri trobareu paisatges naturals, tranquil·litat, desconnexió, producte local, i oferta d’allotjament i gastronòmica de qualitat. 

Us hi esperem!